Przejdź do treści
Strona główna » Blog » Ziarna kawowca prosto z Brazylii – Kawa ziarnista z Brazylii od A do Z

Ziarna kawowca prosto z Brazylii – Kawa ziarnista z Brazylii od A do Z

    Kupując zwykłą kawę ziarnistą z Brazylii w tradycyjnym sklepie, często nie zastanawiamy się nad jej pochodzeniem. Okazuję się jednak, że około 30% kaw dostępnych na rynku to kawy ziarniste właśnie z Brazylii. W tym artykule dowiesz się, dlaczego Brazylijska kawa ziarnista jest najpopularniejszą kawą świata i jak odróżnić niskiej jakości ziarna kawy od tych o wiele lepszych wyselekcjonowanych ziaren segmentu Premium.

    Może na początek o tym, jak kawa dotarła aż do Brazylii.

    Dla większości osób już jest wiadome, że kawę odkryto w Afryce w Etiopii. Stamtąd kawę przywieźli oczywiście Arabowie, którzy w porcie znanym pod nazwą “Mokka” słynęli z handlu różnymi wyjątkowymi przyprawami i oczywiście kawą.Kawa trafiła do Europy około XVI wieku, prawdopodobnie początkowo pojawiła się Anglii i Holandii, żeby około stu lat później rozkochać w sobie Francuzów. Krótko po tym Kawę zaczęto hodować w Holenderskich koloniach na Sri Lance. Kluczowi jednak okazali się tutaj Francuzi, którzy swoje plantacje założyli w Gujanie Francuskiej.Gujana francuska to słowo klucz w tej całej opowieści, to stamtąd bowiem Portugalczycy postanowili wykraść mniej lub bardziej podstępnie pierwsze sadzonki kawy i w 1727 roku założyć pierwszą plantację kawy w Brazylii.Czy wiesz, że… Podobno płk. Francisco de Melo Palheta zdobył serce żony gubernatora Gujany Francuskiej. W dniu pożegnania swojego kochanka podarowała mu bukiet pięknych kwiatów z ukrytym prezentem, tym prezentem były nasiona kawowca.

    Czym charakteryzują się dobre plantację kawy ziarnistej w Brazylii?

    Fakt: Kawa rośnie w Brazylii na wysokościach od 600 m.n.p.m. Do 1300 m.n.p.m.Zdecydowanie najpopularniejszym kawą jest Brazylia Santos. Nazwa ta jest często używana ze względu na główny port eksportowy o tej nazwie. Niestety sama nazwa nie mówi nam wiele o jakości ziaren. W supermarketach często sprzedaje się niską jakość ziaren, zazwyczaj z masowych upraw, które nie przywiązują zbyt wielkiej wagi do jakości, a raczej celują w ilość.Na szczęście istnieją fazendy (gospodarstwa rolne), które przykładają więcej uwagi do jakości ziaren i samej uprawy. Taka kawa poddawana jest regularnym ocenom jakości, aby dostać miano kawy Premium. Składają się na to wielkość ziaren czy zawarte w partii ubytki. Najistotniejsze dla klienta jest, aby w zakupionej paczce kawy ziarnistej z Brazylii czy to innego regionu nie było zbyt dużej ilości uszkodzonych ziaren, uszkodzone ziarna charakteryzują się różnymi pęknięciami.Podsumowanie: Najlepsze plantacje kawy regularnie sprawdzają jakość swoich ziaren.

    Kawa ziarnista z Brazylii to nie tylko tania kawa

    Przykładem dobrej jakości kaw ziarnistych z Brazylii jest nasza kawa Specialty Brazylia Cerrado Patrocinio.Region Cerrado Mineiro jest pierwszym regionem, który otrzymał tzn. “Certificate of Origin” o którym możecie przeczytać więcej pod tym adresem KLIK.Kawa ziarnista z Brazylii z regionu “Cerrado”

    • Wysokość upraw 800-1300 m.n.p.m.
    • 4500 gospodarstw rolnych zajmujących się uprawą kawy
    • 170 tysięcy hektarów upraw
    • Zlokalizowane w okręgu przemysłowym “Minas Gerais”
    • Chronione oznaczenie geograficzne
    • Roczna produkcja na poziomie 5 mln worków zielonej kawy (60 kg/worek)
    • Początkowo szybki rozwój produkcji kawy w Brazylii zawdzięcza się niewolnictwu (na plantacjach kawy do 1888 roku pracowało około 1,5 miliona niewolników z Afryki).
    • Coraz to więcej lasów jest wycinanych na potrzeby rozrastających się plantacji kawy.
    • Brazylia odpowiada za 1/3 upraw kawy na całym świecie.
    • Około 70% produkcji to kawa Arabica.
    • Większość kaw ziarnistych na Brazylijskich plantacjach jest poddawana suchej obróbce.
    • Brazylia to ponad 27 tysięcy kilometrów kwadratowych upraw kawy (Ta liczba ciągle rośnie) .