Przejdź do treści
Strona główna » Blog » Kawa Speciality. Historia i charakterystyka. Poznaj kawy speciality na śląsku

Kawa Speciality. Historia i charakterystyka. Poznaj kawy speciality na śląsku

    Kawa speciality Katowice

    Kawa speciality na prezent

    Zastanawiając się nad upominkiem dla bliskiej osoby, chcąc podarować jej coś wyjątkowego czasem rozpatrujemy najbardziej skomplikowane warianty. Niepotrzebnie! Najbardziej lubiane są prezenty klasyczne! Takie, które ludzie dawali sobie od wieków i które ponadczasowa forma przetrwała do dziś sprawiając radość na twarzach kolejnych pokoleń. Kawa na prezent – to jedno z najlepszych rozwiązań na jakie możemy wpaść. Jest aromatyczna, posiada bogaty smak i ma wiele wariantów do wyboru. Pamiętajmy jednak, żeby decydując się na kupno kawy w ramach prezentu rozważyć zakup produktu najwyższej jakości, który będzie zachwycać wyjątkowym smakiem i aromatem sprawiając, że obdarowana osoba z każdą filiżanką przypomni sobie jak bardzo jest dla nas ważna.

    Charakterystyka kawy speciality

    Taka jest właśnie kawa speciality Katowice! Czym charakteryzuje się kawa speciality? Określenie “speciality coffee” pojawiło się 1974 roku, kiedy użyto go do określenia ziaren najwyższej jakości, wyprodukowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Istnieje specjalna skala służąca do oceny jakości kaw stworzona przez Specialty Coffee Association – organizację propagującą kawy wysokiej jakości i tylko te, które otrzymają 80 punktów lub ponad, kwalifikują się do otrzymania tego miana.

    Skąd pochodzi kawa speciality

    Ziarno kawy tego rodzaju pochodzi z najświeższego zbioru. Jego większą część wysyła się bezpośrednio do hurtowni zielonego ziarna albo palarni. Sprawia to, że plantator otrzymuje większe wynagrodzenie za zbiory, gdyż w ich transporcie nie pośredniczą żadne firmy. Pozwala to oczywiście nie tylko na utrzymanie godnych warunków życia rolnika i jego rodziny, ale także na nieustanne polepszanie jakości upraw, a także zastosowanie zabiegów pozwalających chronić środowisko naturalne.

    Zalety kawy speciality

    Dzięki błyskawicznemu przekazaniu jej do palarni, gotowa kawa dostarczana jest do klienta w czasie od dwóch do czterech tygodni od momentu wypalenia w piecu. Zawartość ziaren z wadami w kawie speciality jest tak niewielka, że bez obaw można ją można pić nawet do kilku razy dziennie, nie odczuwając z tego powodu żadnych skutków ubocznych w postaci bólu brzucha lub wątroby. Oczywiście wpływa to także na jakość aromatu i odczuć smakowych, które w ogromnym stopniu różnią się tych cechujących ogólnodostępne kawy w sklepach. Kawy specialty charakteryzują się pełnym, słodkim smakiem, zatem nie ma potrzeby dodatkowo ich dosładzać. Dodatkowo, oprócz wyraźnie wyczuwalnej słodyczy niewyczuwalna jest w nich cierpkość czy kwaśność charakterystyczna dla zwykłych kaw. Pijący jest również w stanie wyraźnie wyczuć z jakiego regionu pochodzą ziarna. Niepowtarzalne nuty smakowe charakterystyczne dla poszczególnych, nawet najmniejszych regionów świata, z jakich pochodzą, zamienią zwykłego miłośnika kawy w prawdziwego konesera.

    Kawa speciality na Śląsku

    Wybierz to, co najlepsze! Kawa speciality na Śląsku to jeden z najlepszych napojów, jakich możesz spróbować. Ze względu na znakomite pochodzenie i starannie wyselekcjonowane ziarna, smakuje doskonale zarówno z dodatkiem mleka, jak i bez niego. Jeśli ciekawość świata popycha Cię do odkrywania nowych smaków, Siemianowice Śląskie i Katowice z pewnością zachwycą Cię różnorodnością i bogactwem kaw speciality. Można je parzyć na wiele sposobów i za każdym razem smak będzie się różnił. To idealny prezent dla kogoś bliskiego i siebie, nieustająca przygoda dla kubków smakowych! Kawa specialty otwiera nowe horyzonty, daje zupełnie świeże spojrzenie na ten napój. Próbując jej raz, nie da się ponownie czerpać prawdziwej przyjemności z kaw pitych dotychczas.